Musikk

Om Madrigaler

MADRIGALER – POPMUSIKK FRA 1500-TALLET

Madrigaler er verdslige sanger som ble skrevet på 1500- og 1600-tallet i mange europeiske land. Madrigalen var en spennende nyskapning i sin tid. Kirkemusikken, som dominerte musikkbildet på den tiden, var meget konservativ og satte sterke begrensinger på valget av musikalske virkemidler, og selvfølgelig i valg av tekst. At mange komponister hev seg over madrigalene er derfor ikke så merkelig. Det var den tids “popmusikk” innen de kondisjonerte kretsene, og eksperimentene med musikken gav nyskapninger i klang, rytme, tonalitet og stemmeføring. Tekstene var minst like viktige som musikken, og musikken skulle underbygge innholdet og stemningen i tekstene. De skulle være likeverdige parter.

KJÆRLIGHET – KJÆRLIGHET – KJÆRLIGHET!!!

Mange av tekstene i madrigalene handler om det aller viktigste i livet, kjærligheten, i alle avskygninger: Forelskelse, flørt, elskov, sorg, fortapelse og død. Gjerne sterkt overdrevet, slik at det ikke skal tas alt for bokstavelig. Tekstene har ofte en erotisk undertone, og selv om ikke sex nevnes i klartekst, skal det lite fantasi til for å forstå enkelte hentydninger, som kan være temmelig direkte!

Som kjent er dette temaer som ennå ikke er uttømt for låtskrivere den dag i dag…

Framføring av madrigaler skjedde enten som sosialt tidsfordriv (man sang for hverandre) eller i intimkonserter med et lite kor og noen tilhørere. Altså kammermusikk.

 

Noen Smakebiter

 

Videoer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *